Latte ve Cappucinoya ev yapımı alternatif: Cafe au Lait


Ülkemizde çok duyulmamış bir içecek Cafe au Lait. Neredeyse 3. dalga kahve dükkanlarında bile ismini görmek zor. Fransızca “sütlü kahve” anlamına geliyor. “Sütlü kahve” deyince de ülkemizde pek çok insanın aklına yarısına kadar nescafe doldurulmuş fincanın kalanını cezvede ısıtılmış süt ile doldurarak yapılan içecek gelir ki aslında pek de yanılmış sayılmazlar. Cafe au Lait yarıya kadar koyu demlenmiş filtre kahve(veya french press kahvesi) ile köpürtülmüş sıcak sütün karışımıyla yapılıyor. Normalde 3’ü 1 arada içip gerçek kahveye alışmaya çalışıyorsanız ya da alıştırmak istediğiniz birileri varsa Cafe au Lait size ilaç gibi gelecektir. Ya da 2. Dalga (Starbucks, Nero, Gloria Jeans vb.) kahve işletmelerinde gördüğünüz bol sütlü içeceklere özeniyor, evde de yapmak istiyor, ancak bir espresso makinesi alacak maddi durumunuz yoksa veya ailevi nedenlerden o makine mutfağınıza giremiyorsa bu tarif sizin de işinize yarayacak. Atlamadan belirtelim, cafe au lait normalde filtre kahve ve buhar ile köpürtülmüş sütün karışımıdır. Ancak bu tarifle lezzet olarak biraz farklı olsa da benzer bir tat ve görüntü elde edeceğiz. Bu arada farklı ile kastettiğimiz daha kötü veya daha lezzetli demek değil. Hangisinin daha lezzetli olduğu kişiden kişiye değişebilir. Bu arada en alta videosunu da ekliyorum. ilk kez videolu anlatım yaptığım ve tek başıma çekim yaptığım için tam istediğim açıyı yakalayamadım. kısa sürede videoyu daha düzgün bir açıdan çekeceğim

Malzemeler:

  • 1 Kahve Demleme Ekipmanı (Filtre Kahve Makinesi, Chemex, Hario vb herhangi bir pour over ekipmanı, Aeropress veya French Press’ten herhangi biri. Eğer French Press ile demleme yapacaksanız süt için ayrı bir french press kullanmanızı tavsiye ediyorum. Aksi halde işiniz çok zor olur. Ben bu tarif sırasında Migros’un Cafe Time kahve filtresi yanında hediye ettiği pour over aparatını kullanacağım. Bulabiliyorsunuz size de tavsiye ederim.)
  • 15 gram kahve. (ölçüler sizin zevkinize kalmış, ben kendi tarifini veriyorum, yaptıktan sonra tadına bakarak keyfinize göre tarifi değiştirmek elinizde. Çorba kaşığı ile ölecek arkadaşlar için 2 tepeleme kaşık, makine, french press vs. Yanında verilen kaşıklar 2 silme kaşık)
  • 125 ml su. (Yarım su bardağı. Dikkat bazı bardaklar 200 ml’dir. Standart şu bardakları 250 oluyor. Sizinki hangisi keşfetmek size kalmış. Elinizde bir litrellik şişe varsa bu bardakla doldurarak bulabilirsiniz. Ya da elinizdeki bardakla yarım bardak ölçüsü kullanıp oluşan tada göre sonraki sefere oranları ayarlayabilirsiniz)
  • 125 ml süt (Şu için yaptığım açıklamalar aynen geçerli)
  • Kullanıyorsanız şeker veya aromalı şuruplar.
Öncelikle üstümüzü 70 dereceye kadar ısıtıyoruz. Termometremiz yoksa sütümüz kaynamaya başlar başlamaz ateşten alıyoruz. Mikrodalga ile ısıtacaksak 45-60 saniye yeterli. 

Sütümüz kaynarken kaynar suyumuzu, kahvemizi vs. de hazır ediyoruz ama demlemiyoruz. Aksi hale soğuk bir kahve içeriz. Bu arada ben 125 ml’den biraz fazla süt kaynattım. Çünkü french pressimin kolu o kadar alçaklara erişemiyor. 

Sütümüz ısınınca kahvemizi demliyoruz. Eğer makine ile demleniyorsa demlenmenin bitmesini beklemeyelim. Aeropress veya French Press’te de suyumuzu ekleyip bekleme süresinde yine süte dönmek mantıklı. Eğer elle yapılan pour over metotlarından birini kullanıyorsanız siz de en son suyumuzu ekledikten sonra süte dönebilirsiniz. 

Sütü french press’in içine koyup french press’in kolunu bir aşağı bir yukarı oynatarak sütümüzü köpürtüyoruz. 

Fincanımızın yarısına kadar kahve koyup üstüne sütü döküyoruz. Eğer şeker vs. koyacak ama estetiğe de önem veriyorsanız sütü eklemeden önce şekeri kahveye ekleyip karıştırmak daha mantıklı olur. 
Tataaaaa! Artık siz de elinizdeki kıt imkanlarla egzantirik lezzetler yaratabilir, ropdeşambırınızı giyip monşerlere yaraşır tavırlarla kahvenizi yudumlayabilir, eşe dosta manitaya havanızı basabilir, “oğlum üçü bir aradadan farkı yok ki bunun. Ne uğraştın boşuna” diyen kıskanç veya odun arkadaşınızın kafasına odunla vurabilirsiniz. Bal şeker olsun.

Not: Videoda kullandığım ama görünmeyen aparat şunun aynısı:
http://www.aliexpress.com/store/product/Free-Shipping-Hario-Style-V60-Coffee-Brewer-Drip-Coffee-filter-cups-with-40pcs-filters/211545_1928100661.html
Daha önce Migros tarafından kahve filtresi yanında ücretsiz verildi. Şimdi stoklarda yok. Linkteki ürün fiyat olarak bence çok yüksek, daha uygun seçeneklisini bulursam paylaşacağım.

0 yorum:

Yorum Gönder

En çok okunanlar

Acemi Barista

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.