French Press ya da Güzel Kahvenin En Ucuz Yolu

Kahve ile ilgili forumlara veya sayfalara girdiğinizde genelde sohbetler espresso ile yapılan içecekler üzerinedir. Bu durum espresso makinelerinin yüksek fiyatları da düşünülünce kahveseverleri korkutuyor. Ama kahve sadece espresso makinesi ile yapılmıyor. Şahsen genellikle filtre kahveyi espresso ve türevlerine tercih eden bir insanım. Filtre kahvede de favori demleme metodum french press.

French Press almak isterseniz çeşitli dükkanlarda farklı fiyatlarda bulabilirsiniz. 10 liraya da french press var 100 liraya da. Bu durum kafanızı karıştırabilir. Karıştırmasın. Piyasadaki french press fiyatları ülkemiz klasiği "kim kaçtan satarsa" felsefesiyle belirleniyor. Bir de tasarım fiyatları etkileyebiliyor. Elbette kalitenin de payı var ama bu 100 liralık french press 30 liralıktan daha iyidir diye anlaşılmasın.

Malzeme kalitesinden tatmin olduğunuz ürünü 10 liraya da alabilirsiniz. Benim tercihim Starbucks mağazalarında satılan resimde de görülen Bodum marka french pressler. Ben 1 litrelik olanını 39 liraya almıştım. Ancak aldıktan sonra 1 litrelik olanının fazla büyük olduğunu farkettim. Bir ufak boyu 30 liraya satılıyordu. 1 veya 2 kişilik tüketiminiz olacaksa bu boyut ideal.

Daha önceki yazılarda değindiğimiz gibi kahveyi demlemeden hemen önce öğütmek lezzet açısından önemli. Bunun için de ucuz yoldan gidersek ülkemizde bulabileceğiniz 2 farklı tercih var. Birincisi Sözen El Değirmeni. Eminönü'nde mağazası bulunan bu tarihi imalatçının ürettiği değirmen, asıl kullanım amacı Türk Kahvesi(en ince öğütme boyutu) olsa da altındaki ayar vidasını gevşeterek ya da tamamen sökerek French Press için de kullanılabiliyor. Sözen El Değirmenleri aynı zamanda el emeği göz nuru olduğundan her değirmen birbirinin aynısı olmuyor. Bu yüzden bazı kullanıcılar French Press için yetersiz bulabiliyor. Ancak bu durumda bile Eminönü'ndeki dükkanlarına giderseniz French Press boyutuna uygun modifikasyonu ücretsiz yapıyorlar:
Sözen El Değirmeni

Eğer ben el değirmeni ile uğraşamam derseniz ve 600-700 lira verip 2. el profesyonel değirmen alma gibi bir niyetiniz de yoksa; ki bu yazıyı buraya kadar okuduğunuza göre yok, o zaman en mantıklı, daha doğrusu tek mantıklı seçenek Delonghi KG79. İnternette arama yaparak bıçaklı öğütücülerin neden kahve için uygun olmadığını bulabilirsiniz. KG79 ise konik dişli kullanan ve fiyatı 500 liranın altında olan tek elektrikli öğütücü. İnternette ortalama fiyatı 120 lira. Ama bazen 80 liralara kadar düştüğü kampanyalar oluyor.
Delonghi KG79 Elektrikli Kahve Öğütücü



French Press ile Kahve Nasıl Demlenir

1. French Press boyutunda öğütülmüş kahvemizi French Press'e boşaltıyoruz. Koyacağınız kahve/su miktarı zamanla tecrübelerinize ve damak tadınıza göre siz belirleyebilirsiniz. Ancak kabul edilen standart 1 gram kahve için 16 ml su'dur. yani 1 su bardağı için yaklaşık 15 gram toz kahve koymalısınız. O da french press ile veya öğütücünüzle gelen kahve kaşığıyla 2 kaşık kahveden 1 gram fazlası oluyor.
2. Suyumuzu ısıtalım. Kahve demlemek için ideal sıcaklık 92-93 derecedir. Ama bu çekirdek ve kavurma derecelerine göre değişebiliyor. Eğer çekirdekle ilgili başka bir bilginiz yoksa doğru ısı budur. Eğer termometreniz, dereceli kettle veya termosunuz yani ısıyı ölçebilecek bir aletiniz yoksa kettle ile suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika geçmesini bekleyin. Aksi halde kahveniz gerekenden fazla bir ısıyla karşılacak ve yanma meydana gelecektir.

3. Doğru ısıdaki suyun konulan kahve miktarına göre 50-100 ml'lik kısmını(su kahvenin biraz üstüne gelecek kadar) kahvemizin üzerine boşaltıyoruz ve 30-45 saniye bekliyoruz. Bu işleme blooming deniliyor. Bu süre içinde bir kaşıkla kahveyi karıştıran tarifler de mevcut. Ben karıştırmıyorum.


4. Suyun kalanını yavaş yavaş french pressimize boşaltıyoruz. French press'in telini su yüzeyinin hemen üstünde ama suya dokunmayacak şekilde bastırıyoruz. Bunun amacı kahvenin sıcak kalmasını sağlamak.


5. Kahvenin öğütme boyutuna göre, eğer küçük taneli öğütüldüyse 3-4 dakika, büyük taneli öğütüldüyse 6-8 dakika demlenmesini bekleyip sonrasında keyifle içiyoruz.





6 yorum: Leave Your Comments

  1. Başarılı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Kendi adıma teşekkür ederim. French Press ile kahve nasıl yapılır bildiğimi zannederdim fakat hiç aklıma gelmeyen detayları öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yardımcı olduysam ne mutlu. aslında içtiğiniz kahveden memnunsanız detaylar sadece işe biraz renk katıyor.

      Sil
  2. Bilgiler ve anlatım çok hoş. Teşekkürler.
    De'Longhi öğütücü için sizin belirlediğiniz en iyi french press öğütme kalınlığı nedir? Makineyi en kalın konuma mı almalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef şu anda elimde bir delonghi yok. ancak french press için zaten kesin olan bir öğütme boyutu da yok. önemli olan metal filtrenin süzeceğinden büyük olması. daha büyük boyutlar sizin keyfinize ve demleme sürenize kalmış. bence önce demleme sonrası kalan tortuya göre ideal bir öğütme ayarı bulun, sonrasında demleme süresini deneye deneye en çok hoşunuza gidecek şekilde bulmaya çalışın.

      Sil
  3. Gerçekten çok bilglendirici bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Çok işime yaradı.

    YanıtlaSil
  4. Çok faydalı bir paylaşım teşekkürler.

    YanıtlaSil

En çok okunanlar

Acemi Barista

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.