Aeropress Tarifleri, Filip Kucharczyk



Aeropress tariflerimize devam ediyoruz. Bu gönderide 2016 Aeropress Dünya Şampiyonası Şampiyonu Filip Kucharczyk'in tarifini paylaşacağız. 

Benzer bir şeyi Lukas Zahradnik'in tarifi için de söylemiştim. Ama gerçekten de bu tarifi de ilk kez denediğimde "vay be" demiştim. Ev ortamında genellikle pour over yöntemleri ile demleme yapmayı tercih ediyorum. Ancak bu tariften sonra canım aeropress ile demleme yapmayı da çekiyor. Bu tarif çok yumuşak içimli ama kahvenin tadını da sonuna kadar aldığınız, bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bitter tatları değil de ağzınızda sütlü çikolata erirken hissettiğiniz duyguya benzer yumuşak içimleri seviyorsanız bu yöntem yüksek ihtimalle hoşunuza gidecek. 

Bu tarifin bir güzel yönü de, her ne kadar tarifi verirken gramla mililitre ile belirtilmiş olsa da aslında aeropressin kendi malzemelerini kullanarak, hiç ölçüm yapmadan da mükemmele yakın bir trif yapabilirsiniz. Tarifteki ince detayları hatırlayarak(aşağıda kırmızı ile dikkat çektim) bir defada kolayca tarifi ezberleyebilirsiniz. Tarifin tek bir eksisi var: Çok fazla kahve kullanılması. Yaklaşık 300 ml kahve için 35 gram toz kahve kullanıyoruz. Diğer yöntemlerde bu kadar kahve için yaklaşık 15 gram kullandığımızı düşünürsek oldukça yüksek bir oran. Ama size fazla gelse de aeropressiniz varsa bir kereliğine de olsa bu tarifi deneyin. Hatta elinizde aldığınız ama hoşunuza gitmeyen, atmaya da kıyamadığınız bir çekirdek varsa onunla da deneyin. Çünkü bu basit tarif bazen çok şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.


FILIP KUCHARCZYK, POLONYA
2016 Dünya AeroPress Şampiyonası Şampiyonu

Kahve: 35 gram (Öğütmeden önce 2 aeropress kaşığı dolusu)
Su: 250-300 ml @ 84 ° C
Yöntem: Tersine çevrilmiş
Filtre Tipi: Kağıt


1. 35 gram kahveyi filtreden kalın, french press'ten ince ama french press'e daha yakın boyutta öğütün. Breville BCG820 ile iç ayar 6'da iken dijital ayar 60'ta. Öğütme boyutu bu tarifte çok hassas değil. Demleme sonunda tada keyfinize göre müdahale şansınız olduğundan, çok abartmadan size göre kalın olduğunu düşündüğünüz bir ayar yeterli olacaktır. Mesela BCG820 sahibiyseniz ve iç ayarınız daha düşükse iç ayarınızı değiştirmenize gerek yok. Ya da el değirmeni kullanıyorsanız yeterince kalın oldu mu diye düşünmeyin. Hatta homojenliği bozduğu için çok fazl kalın ayarlardan kaçının.

2. 84 derece sıcaklığında su hazırlayın. (termometreniz yoksa suyu kettle ile kaynattıktan sonra ortam sıcaklığına göre 1 buçuk-2 dakika bekleyin. Ya da suyu demlik vb. daha önceden ısıtılmamış başka bir kaba alıp 30 saniye civarı bekleyin)

3. Kağıt filtreyi aeropress kapağına yerleştirin ve ıslatarak oturmasını sağlayın.

4. Kahveyi aeropress'e koyun.

5. Kronometrenizi başlatın ve 150 ml su ekleyin. (Aeropress ters iken 150 ml su "1" işaretli yere kadar geliyor)

6. Kronometre 35 saniyeyi gösterene kadar kahveyi karıştırın. Filip Kucharczyk karıştırırken chopstick (uzak doğuluların kullandığı yemek çubuğu) kullanıyor ama tabii ki aeropress karıştırıcı çubuğu ya da herhangi bir ahşap veya ısıtılmış metal cismi kullanabilirsiniz.

7. Kapağı kapatın ve kronometre 1 dakikayı gösterene kadar bekleyin 
 
8. Aerepressi ters çevirerek bardağınızın/fincanınızın üzerine oturtun ve sallamayla karışık bir tur döndürün. (Videoda 1:05'teki hareket)

9. Aeropress'i bardağınızın/fincanınızın üzerinden alıp 100 ml civarı su ekleyin. Kahvenizin tadına bakın. Tadı hoşunuza gittiyse afiyet olsun. Koyu geldiyse azar azar su ilave ederek, beğendiğiniz yoğunluğa gelene kadar deneyerek sonuca ulaşabilirsiniz.

Toplam demleme zamanı - 1:30

Tabii ki okumak yetmez, bir de görmek lazım. Videomuz aşağıda:




1 yorum: Leave Your Comments

  1. Ben Irrua Uzman Hastanesi'nden Dr. Rex Kelvin, hastanede yönetimin internette nasıl çalıştığını ve bu yıl insan organlarını alıp sattığımız için tekrar başlamış olduğumuzu söyleyebilirim. Bu teklifle ilgilenen var, Lütfen aşağıdaki e-posta adresinden hastaneye başvurmaktan çekinmeyin: Irrua uzmanı hastanesi, organlar konusunda uzmanlaşmış ve bir donör olarak risk yoktur.
    Ve bu daha fazla bilgi için e-postamız.
    irruaspecialisthospital20@gmail.com

    YanıtlaSil

En çok okunanlar

Acemi Barista

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.