Aeropress Tarifleri, Lukas Zahradnik

Aeropress son dönemde çok popüler olan, demleme yöntemlerinde oldukça esnek davranabildiğiniz, ancak küçük dokunuşların da ortaya çıkan tat profiline inanılmaz farklar kattığı bir demleme aracı. Fırsat buldukça bulduğum farklı yöntemleri paylaşacağım. Paylaşacağım yöntemlerin çoğu Aeropress şampiyonalarında dereceye girmiş yarışmacıların olacak. Paylaşacağım ilk tarif 2015 Dünya Aeropress Şampiyonu Lukas Zahradnik'e ait. Bu tarifi ilk denediğimde,  önceki aeropress denemelerime göre beklentilerimin çok üzerinde bir sonuç almıştım ve o zamandan beri de eğer yeni bir tarifi denemeyeceksem genellikle bu tarifi uyguluyorum. (Son dönemde 2016 şampiyonu Filip Kucharczyk'in tarifinden de çok memnun kalsam da bu tarif daha kolay geldiği için genelde bunu kullanıyorum) 


LUKAS ZAHRADNIK, SLOVAKYA
2015 Dünya AeroPress Şampiyonası Şampiyonu

Kahve: 20g
Su: 230g @ 79 ° C
Yöntem: Tersine çevrilmiş
Filtre Tipi: Kağıt

1. 20 gram kahveyi kağıt filtre boyutunda öğütün (Mahlkönig EK43'e göre 7.3 ayarı. Breville BCG820 ile iç ayar 6'da iken 40-45 arası)
2. 79 derece sıcaklığında su hazırlayın. (termometreniz yoksa suyu kettle ile kaynattıktan sonra ortam sıcaklığına göre 2-3 dakika bekleyin. ya da suyu demlik vb. daha önceden ısıtılmamış başka bir kaba alıp 1 dk. civarı bekleyin)
3. Kağıt filtreyi aeropress kapağına yerleştirin ve ıslatarak oturmasını sağlayın.
4. Kahveyi aeropress'e koyun.
5. 60g su ekleyin. 
6. 15 saniye boyunca aeropressi elinizde yuvarlak hareketlerle döndürerek kahvede bir girdap oluşturun.
7 30 saniye blooming için bekleyin
8. Suyun geri kalanını 10 saniye içinde ekleyin.
9. Kapağı takıp aeropressi ters çevirerek bardağın üzerine oturtun ve bastırarak yaklaşık 45 saniye içinde filtreden geçmesini sağlayın. "1" rakamının hemen altında baskı uygulamayı bırakın. 

Toplam demleme zamanı - 1:37

Aşağıdaki videoda uygulaması görülebilir. Ancak videoda yukarıdaki 6 ve 7 numaralı işlemler tersten ve farklı sürelerle gösteriliyor. Yukarıda yazılan tarif Aeropress şampiyonasında uygulanan tariftir. 




0 yorum:

Yorum Gönder

En çok okunanlar

Acemi Barista

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.