Taze Kavrulmuş Kahve

Kahve ile ilgili olarak bir çok kişinin bilmediği noktalardan biri kahvenin çok kısa sürede bayatlayan bir ürün olduğudur.

Bunun birinci nedeni kahvenin aslında tüm dünya tarafından yeniden tanınan bir ürün olması iken, durumun en büyük suçlusu da bana göre kahve zincirleridir. Vakumlu paketlere konulan kahvelerin üzerinde, özel(!) paketleme yöntemleri sayesinde içindeki kahvenin daima taze kaldığına dair reklam kokan bilgileri mutlaka görmüşsünüzdür. Dahası kahve paketlerinin üzerinde "Son Kullanma Tarihi" ibaresi vardır ve bu ibare genellikle paketleme tarihinden itibaren 2 yıldır. Oysa ki kahve kavrulduktan sonra en geç 45 gün içerisinde tüketilmelidir. Ki bu rakam espresso için geçerlidir. Filtre ve diğer demleme yöntemlerinde aroma kaybı daha kolay hissedilir.

45 günün üzerinde olan kahve, ilk günkü aroması ve karakteristik özelliğinden sadece %20-%30'unu yansıtabilir. Aroma gidince geriye kalan çoğunlukla gövdedir. Zincir firmalar bu sebeple gövdesi yüksek çekirdekler kullanır, bunları normalin üzerinde kavurur ki kahvenin aroması bu yüzden bir kez daha ölür. Kahveyi alıp ilk öğüttüğünüz anda güzel bir koku gelir, kahveyi demlerken de benzer şekilde bir koku yükselir ama içtiğiniz kahve asla o kokunun hakkını vermez. Zincir mağazaların kahveyi müşterisine özel kavurma gibi bir şansı yoktur. Çünkü kavurma sonrası paketleme ve dünya çapında dağıtım düşünülürse daha ürün mağazaya varmadan 45 gün çoktan geçmektedir.



Zamanında benim de dediğim gibi "Hacı ben normal kahveyi de seviyorum, taze kahve de ne ola?" demeniz olası. Şu örnek yardımcı olacaktır. Marketten paketlenmiş bir fındık aldığınızı düşünün. O fındığın tadını düşünün. Bir de çiğ fındığın kuruyemişçi tarafından yarım saat önce düzgünce kavrulup kese kağıdı ile size sunulduğunu ve o fındıktan yediğinizi düşünün. Kahvedeki fark bundan bile dah fazladır. Normalde kahve içtiğinde reflüsü azan, karnı ağrıyan vs. bir çok insan taze ve normal kavrulmuş(aşırı koyu kavrulmamış) kahve içtiklerinde bu şikayetleri yaşamamakta.

Tüm bunlar nedeniyle tavsiyem kahvenizi 3. dalga/3rd wave denilen ve taze kavrulmuş kahve ile üretim yapan yerlerde içmeniz ve oralardan satın almanız. Üstelik buralardan alacağınız çekirdekler hem taze hem kalite olarak da zincir dükkanlarınkinden daha iyidir. Bunun yanında aldığınız kahvelerin tek yönlü valfli paketlerle saklanması da kahvenin tadının en uzun süre(30-45 gün) bozulmadan durması için önemlidir.
Tek yönlü valfli paket(One Way Valve Coffee Pack) genelde bu tarz bir görüntüye sahiptir. Paketin üst kısmında gördüğünüz delik valfin takılı olduğu yerdir. Bu sayede paket içindeki hava kolaylıkla boşaltılabilir. Paketlerin ağzı fermuarlıdır.

Bildiğim, taze kahve içebileceğiniz aklımdaki yerler (hatırladıkça veya yenileriyle tanıştıkça güncellerim):

Bonarri Coffee, http://www.sanalpazar.com/dukkan/Bonarri-Coffee__u1476837
Benim sürekli kahve aldığım, kalitesinden çok memnun kaldığım, fiyat olarak da çok başarılı bir satıcı.

Kahve Fabrikası, http://www.kahvefabrikasi.com/
Türkiye'de 3. dalga kahve konseptinin yerleşmesinde önemli katkıları olan Şerif Başaran'ın işletmesi. Ayrıca elden almak ya da gidip dükkanında içmek isteyenler şuradaki 3 noktadan birine gidebilir: http://coffeetopia.com.tr/#contact

Çekirdek, http://www.cekirdekten.com/
Kadıköy caferağa'da başarılı bir 3. dalga kafe

Kiva Han, http://www.baristasepeti.com/
Uzun yıllardır bu işin içinde olan ve çekirdek çeşitlerinin çokluğuyla bilinen bir işletme

Ministry of Coffee, http://mocistanbul.com/
Nişantaşı'nda bir kafe. Ben gitmedim ama giden tanıdıklarım çok başarılı bulduklarını iletiyor.

Espressolab, http://www.espressolab.com.tr/
4 şubesi olan, 2 kez gittiğim ve kahvelerini beğendiğim bir işletme. yalnız küçük bir eleştiri. bilgi üniversitesindeki paketlenmiş şekilde satılan çekirdek kahveler 40-45 günlüktü. alırken kahve üzerindeki kavurma tarihine dikkat edin. belki sadece o şubede ya da o dönemde denk gelmiş olabilir ama paket üzerindeki tarihlerin eski olması, en azından işletmenin kavurulma tarihi konusunda dürüst olduğunu gösterir.


ek: bunları da deneyin: 

petra roasting: https://www.facebook.com/petraroastingco / http://www.petracoffee.com/
kronotrop: https://www.kronotrop.com.tr/tr / https://www.kronotrop.com.tr/…nline-magaza/kahveler
bu ikisi bence şu anda işlerini en iyi yapanlar. ancak fiyatları biraz yüksek. Hem Petra hem de Kronotrop ile ilgili değerlendirmemi daha düzgün şekilde yazacağım en kısa zamanda

bi de böyle bir yer var: https://www.facebook.com/…465533590335032/timeline/

0 yorum:

Yorum Gönder

En çok okunanlar

Acemi Barista

Made with by Odd Themes

© 2013 Odd Themes, Inc. All rights reserved.